Zoeken, zoeken, zoeken… in alle hoeken!

with Geen reacties

Voor de eekhoorns begint nu de moeilijke tijd te komen. Ze hebben in de afgelopen maanden allerlei voedsel verzameld en verstopt op de meest gekke plekken die je maar kunt verzinnen. Nu begint de moeilijke tijd, er is bijna geen voedselaanbod meer, behalve wat wij als mensen aanbieden. Dus moeten ze van hun voorraden gaan leven. En dat betekent dat ze zich moeten herinneren waar ze alles verstopt hebben. De rode eekhoorn heeft een beperkt geheugen ten opzichte van zijn iets grotere exotische broer, de grijze eekhoorn. In Engeland is in de vorige eeuw de grijze eekhoorn geïmporteerd. Doordat hij sterker is en een beter geheugen heeft, dreigt hij de rode eekhoorn te verdrijven. Vandaar dat de grijze eekhoorn nu verdelgd wordt en zelfs op het menu van exclusieve restaurants voorkomt.

Gelukkig hebben de rode eekhoorns in Nederland geen last van andere eekhoorns maar nog wel last van hun beperkte geheugen. Ons advies is dan ook om de eekhoorns het hele jaar door bij te voeren. Sommige mensen denken dat eekhoorns een winterslaap houden omdat ze minder zichtbaar zijn in de winter, maar dat is om hun energie te sparen. Vanaf eind februari zijn de eekhoorns al bezig met hun eerste nest jongen. Bijvoeren kan het hele jaar door met naturel noten en grote zaden, wat fruit en groente zoals appel, komkommer, mais en wortel en natuurlijk altijd vers water. In de wintermaanden mogen extra pinda’s gegeven worden. In verband met de jongen voor wie de pinda’s niet goed zijn, moet vanaf maart hier weer mee gestopt worden. Helpt u de eekhoorns mee de winter door?

Zoekt u nog een leuk (kerst)cadeautje? Kijk dan eens op de website van www.egelbescherming.nl waar hele leuke eekhoornsokken te koop zijn.

Foto: R. Kapteijn