Verbod op verkoop exotische eekhoorns per 1 januari 2024

with Geen reacties

Na jaren strijden om o.a. de verkoop van exotische eekhoorns te verbieden, is de overheid gekomen met De huis- en hobbydierenlijst. Deze lijst vervangt de positieflijst. Op de huis- en hobbydierenlijst staan de zoogdiersoorten die geschikt bevonden zijn om te houden. Deze dieren mag u ook na 1 januari 2024 kopen, houden of verkopen.

De witbuikegels, tenreks en exotische eekhoorns staan niet op deze lijst en mogen na 1 januari 2024 niet langer verkocht, verhandeld of gefokt worden. Een goede zaak omdat deze dieren niet geschikt zijn als huisdier. Zij behoeven veel ruimte, speciale verzorging, andere temperaturen e.d. De meeste hobbyisten kunnen dat deze dieren niet geven. Velen komen dan ook uiteindelijk terecht op Markplaats, bij Stichting AAP of worden illegaal gedumpt in de natuur.

Ook de omstandigheden waarin dierenwinkels deze dieren houden en verkopen zijn vaak erbarmelijk. Fijn dat met deze lijst in ieder geval de officiële verkoop gestopt kan worden.

Dierenpolitie
Concreet betekent dit dat per 1 januari 2024 de Dierenpolitie (bel 144) ingeschakeld kan worden als exotische eekhoorns aangeboden worden. De inheemse eekhoorn, de zogenaamde rode eekhoorn, die in Nederland vrij algemeen voorkomt, valt onder de beschermde zoogdieren van Nederland. Deze inheemse soort mag niet gevangen worden, verstoord, gedood of gehouden worden door particulieren. Bij een inheemse eekhoorn in nood dient u altijd de hulp van een erkende eekhoornopvang of dierenambulance in te roepen. U mag het dier hier wel voor oppakken en vervoeren.

Zoogdieren die niet op de lijst staan
Er komt een overgangsregeling voor dieren die niet op de lijst staan. Heeft u op 1 januari 2024 een zoogdier dat niet op de lijst staat? Het is belangrijk dat u kunt bewijzen dat u het dier al had. U mag het dier dan houden tot het doodgaat. Deze dieren mag u niet loslaten in de natuur. En vanaf 1 januari 2024 mag u niet meer fokken met soorten die niet op de lijst staan.