Help, er loopt een eekhoorn over mijn broekspijp!

with Geen reacties

Opeens schiet er een kleine eekhoorn via je broekspijp omhoog. Eerste reactie is paniek, maar bij het zien van het pluizige oranje bolletje met prachtige staart, is het vaak liefde op het eerste gezicht!

Maar wat dan?

Wat is wijsheid, het diertje achterlaten of meenemen. Mag dat wel. Is het niet beter om het diertje een stukje verderop op de grond te plaatsen? Maar het klampt zich zo wanhopig aan je vast, wat nu?

De volgende tips helpen je op weg en als je dan nog steeds twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de Eekhoornopvang Nederland of de dichtstbijzijnde eekhoornopvang.

Tips bij het vinden van een jonge eekhoorn:

  1. Jonge eekhoorns mogen opgepakt worden. Hun moeder zal ze dan nog steeds accepteren en als zij niet meer in de buurt is, zal het jong zeker hulp nodig hebben.
  2. Het jong benadert je niet voor niets. Het vraagt letterlijk om hulp. Hij is de weg kwijt en heeft hoogstwaarschijnlijk honger. Vaak zie je ook kleine verwondingen aan de kop. Jonge eekhoorns spelen graag in de bomen, maar zijn nog niet zo behendig als hun moeder. Dus vallen zij nogal eens uit de boom en blijven versuft op de grond liggen.
  3. Komt de moeder het jong dan niet ophalen? Ja in veel gevallen wel, maar als het dier gewond is, heeft het de specialistische hulp van een eekhoornopvang nodig. Open wonden trekken ongedierte aan en een moedereekhoorn zal dat jong niet meer terughalen ter bescherming van haar andere kroost.
  4. Als het jong geen verwondingen heeft is het verstandig om de tijd te nemen of de moeder terugkeert om haar jong op te halen. Laat het jong nooit onbeschermd achter. Vele jonge eekhoorns worden het slachtoffer van honden, katten en kraaiachtigen. Dus blijf in de buurt en als de moeder zich niet laat zien, kun je het beste het dier meenemen.
  5. Regelmatig komt het voor dat hongerige jongen hulp zoeken omdat hun moeder verongelukt is. Let dus altijd goed op of er nog meer jonge eekhoorns rondlopen. Het feit dat je ze makkelijk kan oppakken en ze zelfs naar je toekomen, geeft aan dat ze nog te jong zijn om zelfstandig voor zichzelf te zorgen.
  6. Zorg dat de dieren niet onderkoeld raken en plaats ze in een grote goed afsluitbare doos met luchtgaten waar ze niet uitkunnen. Onze Wildlife Transport Rescue Kit is hier ideaal voor (https://www.egelbescherming.nl/product/wildlife-transport-rescue-kit/) Stop de bijgeleverde handdoeken in de doos en plaats het flesje omwikkeld met de kleine handdoek naast de eekhoorn.
  7. Zoek contact met de dichtstbijzijnde eekhoornopvang zie https://www.eekhoornopvang.nl/dier-in-nood/adreslijst-opvangcentra/ of dierenambulance van de regio. Indien er geen contact te krijgen is, kun je voor advies Eekhoornopvang Nederland bellen op: 06-188 195 76.
  8. Plaats een klein schaaltje met water, wat grove vogelzaden, een stukje appel of komkommer bij de eekhoorn. Dring nooit water of voedsel op. Er sterven jaarlijks veel jonge dieren die door dwangvoedering stikken in het water of voedsel wat ze opgedrongen wordt. Geef nooit melk!