Eekhoorns die uit boom vallen nog een raadsel

with Geen reacties

UTRECHT/NIJMEGEN – Er is nog geen afdoende verklaring gevonden voor het feit dat met name in Twente rode eekhoorns zomaar dood uit de bomen vallen. Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht heeft geen symptomen van vergiftiging van de dieren gevonden. Wel zijn bij een aantal dieren ontstekingen van longen, lever en hart gevonden. DWHC onderzoekt dat verder, liet het instituut donderdag weten.

Half september riepen het DWHC en de Zoogdiervereniging mensen op om verse, dode eekhoorns aan te melden voor onderzoek. Dat leverde ruim 30 dode dieren op. Behalve uit Twente kwamen er eekhoorns uit Drenthe, Brabant, Gelderland, Friesland, Utrecht en Noord-Holland. Bij enkele dode dieren zijn ook maag-darmparasieten gevonden, soms in combinatie met een onsteking.

De rode eekhoorn is een inheemse soort, die halverwege de vorige eeuw bijna helemaal verdween door een uitbraak van het parapokkenvirus. Dat is nu niet gevonden. In Schotland sterven eekhoorns door een bacterie die verwant is aan de veroorzaker van lepra bij mensen.

Het DWHC wil verder onderzoeken wat er met de eekhoorns aan de hand is. Wie een dode eekhoorn vindt die niet is doodgereden, kan dat melden op de website van het onderzoeksinstituut.

Bron: Telegraaf 25 september 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *