Wanneer u een eekhoorn vindt in nood, neem dan altijd telefonisch contact op met het dichtstbijzijnde eekhoornopvangcentrum. U kunt hier een overzicht vinden van alle opvangcentra.

Oppakken van een eekhoorn

Wanneer u een jonge eekhoorn vindt kunt u deze zonder handschoenen pakken want ze bijten nog niet. Een volwassen eekhoorn daarentegen altijd met handschoenen pakken. Ook al is het dier nog zo ziek! Stevige tuinhandschoenen zijn bijvoorbeeld geschikt.

Houd rekening met de eekhoorn zijn snelheid. Door de warmte kan een eekhoorn ineens levendig worden en vluchten. Zelfs eekhoorns met een gebroken poot zijn zeer snel.

Een eekhoorn veilig opvangen

Wanneer u de eekhoorn heeft opgepakt is het belangrijk het dier in een goed afsluitbare doos met luchtgaten in de kleinste ruimte van uw huis te plaatsen. Gelieve ook een stille plek. Dit om zoveel mogelijk stress te voorkomen.
In de doos legt u een dubbelgeslagen handdoek en bij voorkeur een kruik of een met warm water gevulde (kunststof) limonadefles in een handdoek of dikke sok. De kruik moet voor de helft worden gevuld met goed warm maar niet kokend water. Vouw de kruik boven het water dubbel zodat de lucht kan ontsnappen en draai de dop stevig dicht. Als er teveel lucht in de kruik blijft zitten staat de kruik te bol en rolt de eekhoorn er vanaf. Wikkel de handdoek er vervolgens goed omheen zodat de eekhoorn niet direct op het hete rubber ligt.

Absoluut het dier geen eten of drinken geven!!!

Eekhoorns die nog in een nest liggen

Wanneer u een heel nest met jonge eekhoorns heeft gevonden, haal dan enkel de eekhoorns uit het nest en laat het nest liggen! Een nest zit namelijk vol parasieten. Trek wel voorzichtig het nest uit elkaar om te kijken of er niet nog kleine eekhoorn dieper in verstopt zitten!

Aangezien eekhoorns wilde dieren zijn, zijn ze zeer stressgevoelig, daarom is het belangrijk de eekhoorn zo rustig mogelijk te vervoeren, de eekhoorn moet zo min mogelijk zien of horen. De autoradio het liefst uit of heel zachtjes.

Vervoerstips

Baby eekhoorns die nog niet behaard zijn en/of de oogjes nog dicht hebben altijd warm vervoeren met bijvoorbeeld een kruik. U kunt hier meer overlezen hierboven onder 'Een eekhoorn veilig opvangen'.

Grotere of volwassen eekhoorns kunt u ook het beste warm vervoeren, maar in de zomer is het belangrijk op te letten of de temperatuur in de auto niet te hoog oploopt. Stop daarom onderweg om te kijken naar de eekhoorn. Ligt het dier op zijn of haar rug met de poten wijd, dan heeft de eekhoorn het te warm. Ligt hij of zij opgerold, dan heeft de eekhoorn het goed!

Doe wel alle autodeuren dicht als u onderweg kijkt. Ga, als de eekhoorn op de achterbank staat, naast de eekhoorn zitten met gesloten deuren. Als de eekhoorn inmiddels levendiger is geworden en op een parkeerplaats ontsnapt, is hij ten dode opgeschreven.

Fantastisch dat u de eekhoorn zelf kunt brengen naar een opvangcentra!